Bezoek El Rey de Matatlan in Mexico - Zie hoe Mezcal wordt gemaakt!

Gepubliceerd op 2 mei 2020 om 21:32

Mezcal, een bekend Mexicaans drankje komt van oorsprong uit Matatlan in de deelstaat Oaxaca. Mezcal is de naam voor sterke drank die gemaakt wordt van agave. Het wordt op ambachtelijke wijze geproduceerd en is er in velen smaken en soorten.

Mezcal vs Tequila?

Tequila is ook van agave gemaakt en is dus ook een mezcalsoort, maar mag alleen uit de deelstaat Jalisco komen (en een klein deel uit een paar andere kleine deelstaten). Waar tequila alleen van blauwe agave wordt gemaakt kan mezcal van meer dan 30 soorten gemaakt worden. In vergelijking met Tequila is Mezcal een stuk minder groot en bekend, dit heeft voornamelijk te maken met het productieproces.  Voor Tequila worden de agaves snel opgekweekt in stalen vaten en tot pulp gekookt. Het proces van het maken van mezcal verloopt een stuk langszamer, het wordt gekookt in 'palenques' met hout en steen, wat voor een rokerige smaak zorgt. Na dit slowcooking proces wat meerdere dagen in beslag neemt wordt de agave geplet en verder bereid. Een authentieke en traditionele manier van produceren die tot nu toe nog steeds in stand wordt gehouden.

 

Hieronder meer over het productieproces van mezcal: 

Het productieproces:

 

  1. Oogsten - Het maken van mezcal begint met het oogsten van de agave in de velden buiten Matalan, Oaxaca. Dit is een flinke klus want de dikke en puntige buitenkant moet eerst verwijderd worden voordat ze het hart van de agave overhouden. Dit is het deel van de plant waar de suikers zitten en wat nodig is om de mezcal te maken.
  2. Voorbereiden van de oven - De buitenoven wordt warm gemaakt met hout en stenen zodat de agave hierop gekookt kan worden. Voordat de agave op het vuur gaat worden ze eerst doormidden gehakt met een machete zodat het platten deel van de agave de hitte goed opneemt. De kunst is ze zo te bereiden dat ze een rokerige smaak krijgen maar niet verbranden. 
  3. Verpulveren, fermenteren en distilleren - Nadat de agave gekookt is wordt deze verpulvert onder een vulkaansteen van tweeduizend kilo, een ‘tahona’. Hierna wordt het in een houten vat gedaan waar het een week zal fermenteren. Hierna wordt het tweemaal gedistilleerd. 
  4. Het eindproduct - Het resultaat? Een blanke mezcal, ookwel joven genoemd (jonge mezcal). Vervolgens gaat een deel door om in een eiken- of bourbonvat te rijpen. Dit wordt dan een ‘reposado’ (na een jaar rijping) of een ‘anejo’ (na drie jaar rijping).

Ervaar het zelf en bezoek El Rey de Matatlan:

 

Wil je met eigen ogen zien hoe mezcal wordt geproduceerd? Bezoek dan zeker El Rey de Matatlan. Deze distilleerderij produceert nog steeds Mezcal op traditionele wijze en neemt je mee in het proces van agave tot mezcal. Enorm leuk en leerzaam om te zien! Aan het einde van de uitleg is er een proeverij waar je de verschillende soorten mezcal kan uitproberen en je, als je dit wilt, mezcal kan kopen om mee naar huis te nemen. Ze hebben ontzettend veel soorten en smaken en het drankje is niet alleen heel lekker maar ook nog een een leuk Mexicaans souvenir voor thuis. Meer informatie over El Rey de Matatlan vind je HIER.

Heb je vragen over deze bestemming? Stel ze gerust!

Laat hieronder een reactie achter en we gaan ons best doen ze zo goed mogelijk te beantwoorden :-)


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.