Mexico - Aanraders voor je rondreis van Mexico City tot aan Palenque

Gepubliceerd op 22 april 2020 om 20:00

Op roadtrip door het binnenland van Mexico is een geweldige manier om het échte Mexico te ervaren. Bij Mexico denk je toch al snel aan de oostkust, de stranden bij Cancun en Playa del Carmen en de overblijfselen van de Mayacultuur. Ondanks deze regio veel moois te bieden zal een reis door het binnenland van Mexico je zeker positief verrassen.

 

De mariachi’s met hun sombrero’s en mooie kledij in Mexico City, het koloniale zilverstadje Taxco en het kleurrijke en gezellige Oaxaca. Evenals Tehuantepec, San Cristóbal De Las Casas met de mogelijkheid voor een bijzondere uitstap naar San Juan Chamula en Palenque, één van de mooiste en best bewaarde oude Mayasteden van Mexico. 

 

Mexico is ontzettend gevarieerd en is een aanrader voor ieder die geïnteresseerd is in geschiedenis, cultuur en natuur. Tijdens een reis door het binnenland kom je ontzettend veel verschillende landschappen, klimaten en deelstaten.

 

Het binnenland van Mexico ontdekken kan op eigen gelegenheid per huurauto óf je kunt ervoor kiezen in groepsverband deze bestemming te bezoeken. Maar wat mag je nou echt niet missen tijdens je bezoek aan het binnenland van Mexico? Lees hieronder verder voor een aantal leuke aanraders:

Een aantal aanraders en tips voor een bezoek aan het binnenland van Mexico zijn:

 

  • Bezoek de Cañon del Sumidero - Een mooie canyon die ongeveer even oud is als de Grand Canyon. Je kunt hier een boottocht maken in een snelle motorboot door de canyon waar je onderweg prachtige natuur, krokodillen en onder andere slingeraapjes zal tegen komen. Dit terwijl je langs de 1000 meter hoge rotswanden raast. Tijdens de route stopt het bootje regelmatig om de dieren die hier in het wild leven en de natuur van dichtbij te bekijken.

 

  • Ga naar Teotihuacán - Op 50 kilometer ten noorden van Mexico City vind je Teotihuacán, een stad die 1500 jaar geleden één van de grootste steden ter wereld was. Van de oorspronkelijke inwoners, de Teotiuacanen, is niet veel bekend. Wel is zeker dat de Teotiuacanen de eerste grote beschaving in Mexico waren. Er werden door hen grote piramides gebouwd waarmee ze de beroemde God Quetzalcóatl vereerden. Vroeger moet deze stad heel imposant zijn geweest en dat is ze nu nog steeds. De ruïnes laten zien hoe deze stad er vroeger uit moet hebben gezien. De meest indrukwekkende tempels/piramides op deze archeologische vindplaats zijn toch wel de piramide van de zon welke maar liefs 72 meter hoog is en de piramide van de maan welke 70 meter hoog is. Beide piramides kun je bik een bezoek beklimmen waardoor je een mooi uitzicht krijgt over de omgeving. Teotihuacán is een mysterieuze stad van ongeveer 25 km2 waar je de basis kunt aanschouwen voor veel beroemde volkeren zoals de Azteken en de Maya’s.

 

  • Bezoek San Juan de Chamula - Dit dorpje ligt in bergachtig gebied in de Chiapas op 10 kilometer van het bekende San Cristóbal de Las Casas. Het dorpje is een autonome regio binnen Mexico waar de Tzotzil Maya’s wonen. Chamula heeft haar eigen regels, een eigen leger en eigen politiemacht, de Mexicaanse autoriteiten hebben hier dan ook niets te zeggen. De gevangenis in het dorp bestaat uit cellen die voor iedereen te zien zijn, word je opgesloten dan ben je zichtbaar voor alle inwoners en wordt je publiekelijk ten schande gezet. Wat in dit dorp de boventoon voert is het spirituele karakter van haar bewoners wat je in het hele dorp terug ziet. Zo geloven de Tzotzil bijvoorbeeld dat je in een alcholroes met geesten kunt praten, wat zorgt voor een behoorlijke alcholconsumptie door een deel van de inwoners. Een ander geloof is dat boeren je verlost van boze geesten vandaar je ook vele flessen en blikjes cola ziet in Chamula, cola is de meest populaire dranken in Mexico. Het hoogtepunt van een bezoek aan San Juan de Chamula is, naast het ervaren van de bijzondere gemeenschap die hier leeft, het bekijken van de kerk van Chamula. Na binnenkomst in de kerk aanschouw je een vloer vol dennennaalden, velen kaarsen, sjamanen die rituelen uitvoeren waaronder offer rituelen waarbij een kip wordt geslacht om trauma’s te overkomen en mensen alleen of samen met anderen aan het bidden zijn. Heel indrukwekkend om mee te maken. Omdat San Juan de Chamula een dorp is met vele gebruiken rituelen en regels is het aan te raden hier georganiseerd naar toe te gaan, boek bijvoorbeeld een excursie vanuit San Cristóbal de Las Casas. Op die manier krijg je een goede uitleg met wat je kan verwachten, krijg je toegang tot rituelen en bezienswaardigheden die je anders niet te zien krijgt én weet je zeker dat je de lokale bevolking respecteert en je gedraagd naar de regels die hier gelden. De Indiaanse bevolking is zeer terughoudend en wil liever niet op de foto gezet worden. Zorg dat je vooraf toestemming vraagt als je toch een foto wilt maken. 

 

  • Bezoek de precolumbiaanse opgraving Monte Alban - Monte Alban ligt ongeveer 9 kilometer van de stad Oaxaca ligt. Monte Alban is gebouwd door de Zapoteken en de locatie biedt een schitterend uitzicht over de Oaxaca vallei. Tijdens je bezoek leer je meer over hoe de Zakoteken geleefd hebben en kun je de restanten van de bouwwerken uit deze tijd van dichtbij bekijken. 

 

  • Bezoek de oude Mayastad, Palenque - Palenque is een archeologische vindplaat welke gelegen is in de deelstaat Chiapas. Palenqua ligt in de jungle wat zorgt voor een mysterieuze en bijzondere sfeer. Bij aankomst loop je eerst een stuk door de jungle, via verschillende paden en bruggetjes wandel je naar de plaats waar de opgravingen van de oude stad te zien zijn. Onderweg hoef je je niet te vervelen want je ziet prachtige bloemen, planten en bomen. Ook loop je langs een waterval en hoor je om je heen allerlei dieren zoals apen, papegaaien en Palenque bestaat uit verscheidene gebouwen met een adembenemende architectuur, mooie tempels en vele kunstwerken en schatten. Je vind hier onder andere de Tempel der Inscripties waar het graf van een van de beroemdste Maya leiders van Palanque, koning Pakal, gevonden is. Ontdekkingsreizigers en archeologen zijn al jaren gefascineerd door Palenque en de geschiedenis die deze oude Mayastad bij zich draagt. In de oudheid heette Palenque 'Lakamha' wat 'Groot water' betekend en deze Maya stad was in de 7e eeuw vol in bloei. Na haar verval is de stad opgegaan in de jungle totdat deze herondekt is, de stad is deels weer opgegraven en hersteld. Het deel dat is hersteld bevat een gebied van ongeveer 2,5m2, dit is naar verwachting 10% van het totale oppervlakte van de oorspronkelijke stad Palenque zoals deze vroeger moet hebben bestaan

Heb je vragen over deze bestemming? Stel ze gerust!

Laat hieronder een reactie achter en we gaan ons best doen ze zo goed mogelijk te beantwoorden :-)


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.