Excursies in de Yucatán

Gepubliceerd op 26 april 2020 om 20:00

De regio Yucatan is erg populair voor een vakantiereis naar Mexico. De eeuwenoude Maya cultuur die je hier overal terug vindt, de mooie natuur, het uitgebreide aanbod (luxe) hotels en een bezoek aan één van de zeven wereldwonderen Chichén Itzá maken dit voor velen een perfecte bestemming voor een mooie reis naar Mexico. 

Naast al deze dingen is er in de regio Yucatan nog zo veel meer te zien en te doen. Benieuwd? Lees dan hieronder verder:

Tips en aanraders voor een reis naar Mexico - Yucatan:

 

  • Bezoek Chichén Itzá - Als je naar de Yucatan gaat mag je een bezoek aan deze wereldberoemde Mayastad niet overslaan. De piramide van Kukulcán is een van de bekendste bezienswaardigheden in de Precolumbiaanse stad Chichén Itzá maar je vindt op het complex nog veel meer gebouwen. Je kunt hier met gemak een halve dag tot een dag doorbrengen afhankelijk van je interesse. Wil je tijdens je bezoek meer informatie ontvangen over de dingen die je gaat zien op het complex dan kun je na het betalen van de entree een gids inhuren. De gidsen staan al klaar nadat je binnenkomt en kunnen je meer vertellen over de geschiedenis van Chichén Itzá en de betekenis van de gebouwen en rituelen die je hier ziet en die hier hebben plaats gevonden. De kosten voor een gids dien je ter plaatse af te spreken en zijn onderhandelbaar. Het is vanuit de kuststreek nog wel even een rit om hier te komen, maar dat is het zeker waard. Wil je liever niet met een grote georganiseerde excursie mee? Huur dan een privétaxi, zoals wij ook hebben gedaan, voor één dag en ga op eigen gelegenheid naar Chichén Itzá. Je betaald dan vaak wel zelf de tol die onderweg van toepassing is. Vanuit Playa del Carmen is dat op het eerste stuk tolweg 266 Mexicaanse pesos en op het tweede stuk tolweg 78 Mexicaanse pesos (dit was voor een minibusje). TIP! Zorg dat je om 08:00 voor de ingang staat. Chichén Itza opent om 08;00 en als je zorgt dat je er dan bent is het terrein waar de tempels zich bevinden nog erg rustig wat super is voor de foto's die je hier wilt maken en er ook voor zorgt dat je in alle rust de piramides en gebouwen van Chichén Itzá kunt bekijken. Probeer een bezoek op zondag te vermijden want op die dag is de entree tot Chichén Itzá gratis voor Mexicanen, hierdoor is deze toch al druk bezochte plek nog drukker. De entree ter plaatse is voor volwassenen (in 2019) 406 Mexicaanse pesos per persoon + 75 Mexicaanse pesos per persoon. Voor kinderen tot en met 11 jaar betaal je alleen de 75 Mexicaanse pesos per persoon. Je betaalt hier contant of per creditcard. 

 

  • Leer over de maya's in Cobá - Dichterbij Playa del Carmen vindt je Cobá. Dit oude maya complex ligt midden in de jungle en heeft ook meerdere piramides waarvan je er één nog mag beklimmen. Dit is voor velen een reden om aan Cobá een bezoek te brengen. Na aankomt kun je hier fietsen huren om op die manier door de paden in de jungle te fietsen (Liever iets minder actief? Er staan ook fietstaxi's die je kunt huren zodat je door iemand over het complex wordt gereden). Onderweg zie je een deel van de restanten van deze oude Maya stad die in haar hoogtejaren wel 50.000 inwoners had. De stad beslaat maar liefs 80 vierkante kilometer, waarvan een deel is opgegraven uit de dichtbegroeide jungle. Als je rondfietst door het complex zie je veel hoogteverschil als je langs de paden in de jungle kijkt, in veel gevallen zitten er onder de hoge stukken nog tempels en gebouwen die nog niet zijn uitgegraven. Als je aankomt in Cobá kun je het beste, zo vroeg mogelijk, eerst naar de Nohoch Mul Piramide fietsen. Dit is de piramide van 42 meter hoog die je nog mag beklimmen. In het midden hangt een dik touw die je kunt gebruiken voor houvast wat soms erg prettig is met al die grote ongelijke treden. Het uitzicht wat je bovenaan de tempel hebt is wel echt heel gaaf! Je kijkt uit over de jungle waarin Cobá ligt en de wijde omgeving daarbuiten. Houdt er rekening mee dat je niet alleen zal zijn bovenop de piramide. Je zal hier zeker ook sprinkhanen tegenkomen en deze zijn iets (of zeg maar rustig VEEL) groter dan bij ons. Ze vliegen rond de tempel en willen nog wel eens op iemand landen. Probeer dan niet te schrikken, ze vliegen vanzelf weer weg. De route naar de top is een behoorlijke klim en je moet goed op blijven letten, zeker met het weer naar beneden klimmen kun je uitglijden op de soms gladde treden als je niet oppast. Er zijn gelukkig! nog geen ernstige ongelukken gebeurd maar je zal niet de eerste zijn die hier een behoorlijke val heeft gemaakt, dus neem je tijd en let goed op. 

 

  • Ontdek de prachtige natuur van Sian Ka'an - Dit is een prachtig biosfeerreservaat in Quintana Roo, ten zuiden van Playa del Carmen. Het is een nationaal park sinds 1986 en UNESCO-werelderfgoed sinds 1987. De naam Sian Ka'an komt uit het Maya en betekent 'geschenk uit de hemel'. In dit gebied mogen per dag maximaal 200 mensen worden toegelaten om de flora en fauna zoveel mogelijk haar gang te laten gaan. Je kunt hier vele dieren zien in het wild zoals bijvoorbeeld dolfijnen, zeeschildpadden (groene, witte en de carret carret schildpad, zeekoeien en vele vogelsoorten. Bij binnenkomst in Sian Ka'an kun je met een beetje mazzel ook krokodillen zien. Na een rit over een lange zandweg rij je naar het water, vanuit daar vaar je met een bootje door het gebied terwijl de kapitein van je bootje de omgeving goed in de gaten houdt. Spot hij dieren dan minder je vaart en krijg je de gelegenheid deze te zien in hun natuurlijke omgeving. Hierbij wordt voldoende afstand gehouden zodat de dieren hier geen last van hebben. Vervolgens vaar je langs het leuke visserdorpje Punta Allen waar je even rustig kunt rondwandelen en kunt lunchen.  Rondom Punta Allen kun je heerlijk zwemmen en iets verderop kun je bij de koraalriffen mooi snorkelen. De meeste  tours naar Sian Ka'an combineren de boottocht door het gebied langs de mangroves met een bezoek aan Punta Allen en een moment om even lekker te zwemmen en te snorkelen. Echt een hele gave excursie waar je volop kan genieten van de geweldig mooie natuur die je hier kunt vinden. Een echte aanrader voor een heerlijke relaxte dag uit!

 

  • Ga naar Xel-Há voor een leuke dag vol activiteiten en avontuur  - In Xel-Há staat de onderwaterwereld centraal en kun je heerlijk snorkelen, met een band drijven over de lazy river, een duik nemen in de cenote of zoef van de hoge glijbaan die ze in dit park hebben. Xel-Há is een park op basis van All Inclusive dus je drankjes en hapjes zijn inclusief gedurende de dag. Ondanks Xel-Há wel heel toeristisch is, is het zeker een leuke dag uit. Ben je meer geïnteresseerd in de geschiedenis en cultuur van Mexico dan is het ecologische themapark Xcaret erg leuk. Je hebt hier een aantal cenotes waar je heerlijk kunt zwemmen, er zijn boottochten en je kunt hier ook verschillende diersoorten bekijken. Xcaret staat ook bekend om haar shows! Bezoek Xcaret Mexico Espectacular een spectaculaire voorstelling die je meeneemt door de geschiedenis van Mexico. 

 

Een aanrader voor excursies vanuit Playa del Carmen zijn de excursies die worden aangeboden Blue Heaven Experiences. Eigenaar Remco verzorgd Nederlandstalige excursies (ook op maat) in kleine groepjes van maximaal 10 personen. Deze tours zijn tot in de puntjes verzorgd en worden begeleid door ervaren tourleiders, door de kleine groepjes maak je snel contact en haal je het maximale uit je dag! Klik HIER hun aanbod en mogelijkheden.

Heb je vragen over deze bestemming? Stel ze gerust!

Laat hieronder een reactie achter en we gaan ons best doen ze zo goed mogelijk te beantwoorden :-)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.