Op zoek naar Aurora in IJsland

Gepubliceerd op 15 november 2021 om 10:54

Op zoek naar Aurora - Ga je in de wintermaanden (Oktober t/m April) naar IJsland dan staat het zien van Aurora vaak hoog op het lijstje. Toch is reizen in deze periode geen garantie dat je tijdens je verblijf Aurora gaat zien. Er komt veel geluk bij kijken, goede weersomstandigheden, de juiste locatie en de sterkte van het poollicht.

Tijdens onze reis in oktober 2019 was het helaas niet gelukt om Aurora te zien maar tijdens onze afgelopen reis vielen we met de neus in de boter. Benieuwd? Lees dan hieronder verder….

Zorg dat je goed voorbereid bent

Als je Aurora wilt zien is een goede voorbereiding niet overbodig. Houd de weersvoorspellingen goed in de gaten, het is namelijk belangrijk dat het onbewolkt is om Aurora goed te zien. Verder zijn er handige apps zoals de ‘Aurora App’ die voorspelling hoe de kansen zijn om Aurora te zien op jouw locatie. De meeste kans heb je op een donkere plek, dus weg van de verlichting van gebouwen. Wat ook handig is, is om vooraf te kijken welke instellingen voor je camera of telefoon het beste zijn om Aurora vast te leggen. Voor je telefoon is het vaak nachtstand met een langere sluitertijd. Neem je een camera mee dan is een tripod een aanrader zodat je langere stabiele opnames kan nemen, hou hierbij wel rekening met de harde wind die in IJsland kan waaien, hierdoor is het soms noodzakelijk je tripod goed vast te zetten of te houden zodat deze niet omwaait. 

Aurora in Akuryeri 

Tijdens ons verblijf in IJsland waren de voorspellingen de eerste dagen minimaal door bewolking en een lage KP index (sterkte van het poollicht). Toen we in Akuryeri aangekomen waren leek het wederom een avond te worden met weinig activiteit, toen de app ineens een melding gaf dat de kansen rond middernacht goed waren. Nadat ik mij man en zoon wakker had gemaakt met de vraag of we op pad zouden gaan zijn we de auto ingestapt en de stad uitgereden richting Gásir. Ik had vooraf opgezocht wat een goede plek was om het noorderlicht te zien en Gásir kwam hierbij naar boven, op 20 minuten rijden van ons hotel was dat goed te doen. 
Toen we aankwamen stonden er nog een drietal auto’s maar zagen we nog niet direct Aurora. Na even wachten zagen we ineens een aparte ‘wolkvorming’ in de lucht. Eerst grijs en steeds groter wordend en daarna veranderde de kleur naar groen. Yes!!! Onze eerste ontmoeting met Aurora. Super speciaal en mooi om te zien. We hebben uiteindelijk ongeveer een uur gekeken waarna we rond 01:30 weer terug gegaan zijn naar ons hotel. Het was koud, ongeveer -3 op dat moment, en het was laat, maar dat was het dubbel en dwars waard! 

De KP index bleef goed

Vanaf dat moment bleef de KP index best goed alleen hadden we op de volgende 4 overnachting locaties verder geen zicht op Aurora. We zijn er ook niet speciaal voor gaan rijden aangezien we niet steeds gebroken nachten wilde en het in de avonden ook wel erg prettig vinden om te ontspannen in de hotels. Wel bleven we vaak naar de lucht kijken of er toch nog iets te zien was, wat sowieso geen straf is want ook zonder Aurora zie je op heldere avonden prachtige sterren en is soms zelfs de melkweg zichtbaar.

De laatste nacht… 

Op 28 oktober hoorde we het bericht dat er een grote zonnevlam op weg was naar de aarde. Deze zou naar verwachting zaterdag of zondag aankomen bij de aarde en kon zorgen voor een krachtige Aurora. Heel spannend, want zaterdag was onze laatste avond, en hadden we een overnachting in de buurt van de luchthaven geboekt (The lighthouse Inn). 
Zouden we geluk hebben en Aurora nogmaals kunnen zien? Zou het onbewolkt zijn op onze locatie? En hoe laat zou de beste kans zijn? Zaterdag bleek dat we mazzel hadden. Het stukje waar wij verbleven, schiereiland Reykjanes, zou volgens de voorspellingen de hele avond onbewolkt zijn en onze accommodatie zat op een perfecte plek.

 

Eerst besloten we bij de vuurtoren te gaan kijken, +- 400 meter van ons hotel. Daar was wel meer ‘lichtvervuiling’ door straatlantaarns en het licht van de vuurtoren, maar desondanks zagen we al snel de dansende wolken opkomen. Veel groter en sneller dan in Akuryeri en ook met meer kleur. Het nieuws van de goede zichtbaarheid ging snel want al vlot kwamen er steeds meer auto’s en zelf bussen met ‘Aurora tours’ naar de vuurtoren.

Weg uit de drukte...

Dat was voor ons het moment terug te gaan naar ons hotel waar we in de ‘achtertuin’ in een groot veld stonden, hartstikke donker, toen ineens de hele lucht veranderde in één grote Aurora show. We wisten niet waar we moesten kijken en hebben genoten van dit mooie natuurspektakel. Samen met 2 andere hotelgasten hebben we in alle rust kunnen genieten van de show en geprobeerd nog wat mooie foto’s te maken als herinnering. 

Geen garantie, maar wel de kers op de taart..

Een reis naar IJsland is dus geen garantie voor het zien van Aurora. Zorg dat je je daarop voorbereid zodat het geen teleurstelling is mocht het niet lukken Aurora te zien. Wel kun je je kansen vergoten door je goed voor te bereiden en te weten waar je op kunt letten. Dus mocht je naar IJsland gaan in het juiste seizoen, veel succes met de jacht op Aurora! 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.