Zuid-IJsland - 6 Leuke tips voor je reis naar het land van vuur en ijs!

Gepubliceerd op 20 maart 2020 om 22:00

Plannen voor een reis naar Zuid-IJsland? Er zijn in deze regio ontzettend veel mooie bezienswaardigheden! De meeste vindt je in de natuur en zijn gratis toegankelijk. Wat mag je echt niet missen tijdens je reis naar Zuid-IJsland? En wat zijn aanraders? Lees hieronder verder voor leuke tips:

Tips en aanraders voor een reis naar Zuid-IJsland:

 

  • Glacier Lagoon - Jökulsárlón -De Glacier Lagoon Jökulsárlón is een aanrader om te bezoeken tijdens je reis langs de zuidkust van IJsland. Hier gaat de gletsjer over in een groot meer die vervolgens weer overgaat in de zee. Je kunt hier een tour met een amfibievoertuig maken die je langs de ijsbergen in de Lagoon vaart. Je komt hierdoor dichtbij de ijsbergen en krijg uitleg van de tourguide over de Lagoon. De tour duurt ongeveer 30 tot 40 minuten, wat je de gelegenheid geeft rustig rond te kunnen kijken en met een beetje mazzel spot je zelfs zeehondjes in het water. Een leuke belevenis als je Jökulsárlón gaat bezoeken. Vergeet bij je bezoek aan Jökulsárlón niet om Diamond Beach te bezoeken. Diamond Beach is het strand waar het water van de Lagoon op uitkomt. Het ijs wat van de Gletsjer afbreekt drijft eerst in de Lagoon en dan door naar zee. Op Diamond Beach spoelen delen van de ijsbergen aan waardoor je, met een beetje mazzel, een strand vol ijsstukken aantreft. LET OP! Ga niet te dicht bij het water staan, de zee in IJsland is erg onvoorspelbaar en je hebt hier regelmatig 'sneaker waves', golven die ineens ver het strand op komen. Dit kan erg gevaarlijk zijn! IJsstukken die voorheen nog ruim op het strand lagen kunnen daardoor gaan drijven. Je zal niet de eerste zijn die wegdrijft en terecht komt in het ijskoude water. Blijf dus bij de waterkant weg en neem hiermee geen risico. 

     

  • Fjadrárgljúfur canyon - Deze mooie canyon is 2 kilometer lang en bereikt dieptes van 100 meter. Deze canyon is via een korte omweg van de ringweg af te bereiken. Met een 4wd is het mogelijk naar de parking bovenaan bij de canyon te rijden. Heb je een 2wd rijdt dan rechtdoor op het punt waar je niet naar rechts mag (er staat daar een bord dat alleen 4wd auto's zijn toegestaan). Je komt dan uit bij een parking onderaan de canyon waar je met een trap omhoog kunt lopen. Deze mooie groene canyon is weer een van de pareltjes die IJsland rijk is, wandel langs de paden naar het uitkijkpunt voor een mooi uitzicht en de gelegenheid voor wat mooie foto's. 

 

  • Geysir - Dit is een van de populairste bezienswaardigheden van IJsland, gelegen in de Golden Circle. Een bezoek aan Geysir en Strokkur staat voor velen dan ook hoog op de to-do list voor een reis naar IJsland. Geysir ligt in een dal in het zuidwesten van IJsland, het Haukadalur. Dit is een gebied wat geothermisch zeer actief is. Hoewel Geysir helaas zelden nog actief is, is de nabijgelegen Strokkur geiser dit zeker wel. De Strokkur spuit gemiddeld elke 5 tot 8 minuten zijn water tot wel 30 meter omhoog. Aangezien dit een populaire toeristische route is die ook veelvuldig met touringcars wordt gereden is het een aanrader om Geysir vroeg te bezoeken. Je kunt hier dan rustig kunnen rondlopen (Geysir is vrij toegankelijk en je betaald hier geen entree). 

 

  • Laugarvatnshellir - Een bezoek aan Laugarvatnshelli geeft je een kijkje in het leven van de vroegere IJslanders die in dit huisje in de bergen woonde. Laugarvatnshellir wordt langs de weg aangeduid met het bordje 'Cave Men'. Als je bij het huisje aankomt wordt je meestal al begroet door de schapen die hier los lopen. Het is vanaf de kleine parking een korte wandeling naar het huisje. Waar je buiten kunt rondkijken, wandelen en kunt genieten van het mooie uitzicht. Wil je binnen kijken dan is dat tegen een vergoeding, maar buiten rondom het huisje kunt je vrij rondlopen. Een korte onverharde weg brengt je hier (minder geschikt voor 2wd auto's), en je rijdt deze weg ook weer terug na je bezoek. De weg die vanuit hier verder de bergen in loopt was tijdens ons bezoek niet geheel toegankelijk en liep na 8 km dood. Houdt in IJsland de toestand van de wegen goed in de gaten! Weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat wegen niet of niet geheel toegankelijk zijn wat grote gevolgen kan hebben voor je planning én nog belangrijker kan leiden tot onveilige situaties. Draaien op een bergweggetje is niet altijd mogelijk, dus let goed op de borden en volg goed de weersvoorspelling.

 

  • Perlan - Perlan (de parel) is een cultureel centrum bij Reykjavik, welke vooral in de avond goed opvalt door de grote verlichtte glazen koepel van 25,7 meter hoog. Perlan was oorspronkelijk een complex wat bestond uit warmwatertanks die als stadsverwarming fungeerde, inmiddels is één van de watertanks omgebouwd tot museum en vindt je in Perlan mooie exposities. Je hebt hier het museum gedeelte,Wonders of Iceland, waar je meer te weten komt over IJsland, de vulkanen, geisers en dieren je hier kunt vinden, Verder heb je hierÁróra, een show over het Noorderlicht in het Planetarium. Deze show, welke ongeveer 20 minuten duurt, laat je via een gigantisch scherm op het plafond zien wat het Noorderlicht is en hoe het ontstaat. Deze show is echt een aanrader vanwege de prachtige beelden en duidelijke uitleg! Perlan heeft ook een echterindoor Ice Cave, gebouwd van echt ijs. Je kunt hier doorheen wandelen en ervaren hoe het is door een ijsgrot te lopen. Hierna kunt je nog even gaan kijken bij hetobservatorium waar je een 360 graden uitzicht hebt over Reykjavik en haar omgeving. Perlan is een plek waar je prima een paar uur kunt doorbrengen, bovenin de koepel is een draaiend restaurant waar je kunt lunchen of even een drankje kunt doen.

Heb je vragen over deze bestemming? Stel ze gerust!

Laat hieronder een reactie achter en we gaan ons best doen ze zo goed mogelijk te beantwoorden :-)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.