Bezoek het indrukwekkende Rocamadour

Gepubliceerd op 11 april 2023 om 09:58

Rocamadour is, na Lourdes, de meest bezochte bedevaartsplaats in Frankrijk. De stad bestaat uit 4 lagen. Bovenaan vind je het kasteel, de laag daaronder het heiligdom met de 7 kapellen en kerken. De laag daaronder vind je de winkelstraat. Helemaal onderaan is de vallei met de rivier. 

Rocamadour was een van de 4 grootste pelgrimsteden in de Middeleeuwen. De 3 andere grootste pelgrimssteden waren toen Jerusalem, Santiago de Compostela en Rome. 

In de 12e eeuw vond het eerste wonder plaats in Rocomadour waardoor de stad een bedevaartsoort werd. Rocomadour heeft ook een reliek, St Amadour. Hij was de oprichter van de 'Our lady of Rocamadour'. Dit zorgde voor een grote stroom aan pelgrims.

De pelgrims liepen een pelgrimstocht naar Rocamadour om verlost te worden van hun zonden. Bij aankomst in de stad kwamen de pelgrims bij de 'Grand Escalier', een trap met 216 treden. Deze werd door de pelgrims op blote knieen beklommen. Pelgrims die als straf liepen hadden chains om hun enkels en polsen. Bovenaan was er een priester die de kettingen afdeed. Als verlossing van hun zonden.

Rocamadour is daarna in vergetelheid geraakt tot de 19e eeuw. Na de ontdekking van een waterbron in de buurt is de sancuary hersteld door 2 monniken. Tegenwoordig is Rocamadour een populaire bestemming, voor pelgrims, bedevaartsgangers en toeristen. 

Er kan rondom Rocamadour op verschillende grote parkeerplaatsen geparkeerd worden. De verschillende lagen van Rocamadour zijn met trappen bereikbaar. Er is ook een lift waarmee je je tegen betaling gemakkelijk tussen de verschillende lagen kunt verplaatsen. 

Tijdens ons bezoek aan Rocamadour sliepen we in hotel Relais Amadourien. Een gezellig hotel met nette hotelkamers verdeeld over 2 verdiepingen. Er is geen lift. 

Het ontbijt was prima, voldoende keuze en verse producten (uit de regio). 

Tip voor uit eten! 

Reserveer een plekje in Restaurant Le Belvédère. Het restaurant heeft een goede menukaart voor lunch of diner. Het uitzicht op Rocamadour vanuit het restuarant is geweldig. Zeker met zonsondergang een echte aanrader. 

Heb je vragen over deze bestemming? Stel ze gerust!

⬇️Laat hieronder een reactie achter⬇️


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.