Leuke tips voor je verblijf in Kanchanaburi

Gepubliceerd op 14 april 2020 om 12:00

Kanchanaburi is een Thaise stad op 125 kilometer van Bangkok gelegen en wordt voornamelijk bezocht vanwege één van de bekendste bruggen ter wereld, de brug over de rivier Kwai. Voor velen een niet te missen stop tijdens een reis naar Thailand.

Naast de 'Bridge over the River Kwai' heeft Kanchanaburi nog veel meer bezienswaardigheden, zo kun je vanuit Kanchanaburi een treintocht maken over de 'Death Railway', Hellfire Pass bezoeken en een bezoek brengen aan het 'Kanchanaburi Allied War Cemetery’. En ook voor liefhebbers van natuur kun je in Kanchaniburi en haar omgeving veel moois vinden. Zo heb je in de omgeving twee nationale parken zoals het Sai Yok National Park en Erawan National Park die zeker een bezoekje waard zijn. 

Kanchanaburi is met de auto ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Bangkok. Je kunt vanuit Bangkok ook met de bus, minibus of bijvoorbeeld trein naar Kanchanaburi. 

Tips en aanraders voor een reis naar Kanchaniburi:

  • Bridge over the River Kwai - Deze wereldberoemde brug herbergt een erg indrukwekkend verhaal. Tijdens de tweede wereldoorlog is er in opdracht van de Japanners een spoorlijn aangelegd welke dwars door de jungle liep, De Birma-spoorweg  is de beruchte spoorweg tussen Myanmar (toen nog Birma) en Thailand. Voor de bouw van deze spoorlijn gebruikte ze duizenden dwangarbeiders en krijgsgevangenen. Tijdens het bouwen van de spoorlijn zijn 80.000 tot 100.000 levens verloren gegaan, waaronder ook veel westerse krijgsgevangenen onder andere Nederlanders uit toenmalig Nederlands-Indië. De brug over de rivier Kwai is onderdeel van deze spoorlijn die nu ook wel de dodenspoorlijn word genoemd. 

 

  • Hellfire Pass Memorial Museum - Voor degene die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis die de 'Death Railway' met zich meedraagt is een bezoek aan het Hellfire Pass Memorial Museum and Trail een must-do! Je start in het museum waar je door middel van een audio tour meer te weten kunt komen over de verhalen en geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld tijdens de bouw van de spoorlijn tijdens de tweede wereldoorlog.  Vervolgens loop je via een pad naar beneden richting de Hellfire Pass. De Hellfire Pass is onderdeel van de spoorlijn die door bergachtig gebied liep en is één van de punten waar met de hand door het gebergte gehakt moest worden om te zorgen dat het spoor hier langs kon. Krijgsgevangenen en dwangarbeiders werden tot wel 18 uur per dag aan het werk gezet, de bouw van de spoorlijn ging vaak door tot diep in de nacht. In de donkere uren werd er vuur gemaakt om te zorgen dat er door gewerkt kon worden, een ware hel voor de mensen die hier uitgehongerd en vaak ziek aan het werk waren.

 

  • JEATH War Museum - De naam van dit museum is afgeleid van de nationaliteiten die deel hebben uitgemaakt van de constructie van de dodenspoorlijn tussen 1942 en 1945. Japan, Engeland, America/Australië, Thailand en Holland. Het JEATH War museum is een klein museum die door middel van foto's en illustraties weergeeft wat de condities waren waaronder de krijgsgevangenen en dwangarbeiders hebben geleefd. Je kunt dit museum bezoeken aan het begin van de verblijf in Kanchanaburi om een indruk te krijgen van wat zich hier heeft afgespeeld. 

 

  • Kanchanaburi War Cemetery  -Eén van de erebegraafplaatsen die zijn aangelegd om de gesneuvelde krijgsgevangenen en dwangarbeiders begraven liggen. In eerste instantie werden de doden langs de spoorweg begraven maar later zijn er 3 erevelden aangelegd waarvan twee in Thailand en één in Myanmar. In Kanchanaburi is dit het Kanchanaburi War Cemetery. Een bezoek aan deze begraafplaats is erg indrukwekkend en geeft het verlies van levens tijdens de aanleg van deze spoorlijn een andere dimensie. De zorgvuldig onderhouden begraafplaats is de laatste rustplaats voor onder andere veel Nederlandse gesneuvelde krijgsgevangenen, in totaal zijn er 3000 Nederlanders gestorven tijdens de aanleg en het onderhoud van de spoorlijn. 

 

  • National Park Erawan - Dit nationale park is ca. 550 km2 groot en is voornamelijk bekend vanwege de Erawan watervallen. Een verzameling van watervallen op verschillende niveaus, waarvan de hoogte de 7e laag is. Als je sportief bent aangelegd is het een aanrader de klim te maken naar de hogere niveaus van de watervallen, zeker omdat de lagere niveaus vaak een stuk drukker zijn. Naast de watervallen is er veel wildlife te vinden en zijn er ook een aantal grotten. Het park is geopend van 08:00 tot 16:30 en om te zorgen dat iedereen het park op tijd verlaat zal de ranger rond 15:00 de mensen van de hoogste lagen vragen naar beneden te gaan, houdt hier rekening mee tijdens je bezoek aan de Erawan watervallen. Je betaald een entrance fee van 300 Thaise Baht per persoon (april 2019) om het nationale park te kunnen bezoeken. 

 

  • Neem de trein van Kanchaniburi naar Nam Tok - De trein vertrekt in de ochtend om 10:45 en kost 100 Thaise Baht (ongeveer 2,50 euro per persoon - prijs in 2017) voor een rit van bijna 2 uur! De treinrit is echt een beleving, eerst ga je de brug in Kanchaniburi over om je weg te vervolgen naar Nak Tok. Onderweg is er genoeg te zien en te doen, mooie landschappen en dorpjes, mensen die in de trein langs komen om eten en drinken te verkopen (TIP! Koop eens wat verschillende lokale Thaise 'hapjes' om te proberen tijdens je reis) Het hoogtepunt van de treinreis is het rijden over het Wang Po viaduct, daar rijdt de trein over een stukje spoor wat tegen de steile rotswand is gebouwd. Aan de ene kant heb je de rotswand terwijl je aan de andere kant de rivier Kwai naast je ziet. Houd je camera gereed want dit is een mooi fotomoment! Eindstation is Nam Tok waar je door kunt reizen naar de Sai Yok Noi waterval, Erawan National Park of naar The Hellfire Pass Interpretive Centre and Memorial Walking Trail. Bij aankomst in Nam Tok heb je een aantal kleine winkeltjes bij het station en staan meestal al wat chauffeurs op de parkeerplaats gereed voor degene die vervoer nodig hebben. Je kunt hier een minivan regelen die je bijvoorbeeld naar Hellfire Pass. Wil je niet terug met de trein regelen dan ook direct het vervoer terug naar Kanchaniburi.  Terug reizen met de trein is niet altijd heel praktisch aangezien de laatste trein richting Kanchanaburi vertrekt om 15:15, wat vrij kort is, gezien de rit naar bijvoorbeeld Hellfire Pass al 25 minuten duurt vanaf Nam Tok. Wil je de treinreis wel retour doen neem dan een vroegere trein heen vanuit Kanchaniburi zodat je wat meer tijd in Nam Tok en omgeving hebt. Een andere optie bij weinig tijd is om alleen de Sai Yok Noi waterval te bezoeken vanuit Nam Tok, die ligt maar op 2 kilometer van het treinstation. 

Heb je vragen over deze bestemming? Stel ze gerust!

Laat hieronder een reactie achter en we gaan ons best doen ze zo goed mogelijk te beantwoorden :-)


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.