Aanraders én afraders voor je bezoek aan Bangkok

Bij een bezoek aan een grote stad zoals Bangkok is het altijd verstandig je vooraf even goed in te lezen over de bestemming. Bangkok is een grote, drukke stad waar je, met een paar handige tips, jezelf prima kunt vermaken!

In deze blog een aantal handige tips om je verblijf in deze Thaise hoofdstad te vergemakkelijken. Hoe houdt je rekening met de Thaise cultuur en wat mag je nou echt niet missen? Ook vindt je hier een aantal tips wat je vooral niet moet doen in Bangkok en meer informatie over veelvoorkomende scams. Zeker niets om je druk om te maken maar wel heel praktisch om vooraf op de hoogte te zijn!

Wat vooral WEL doen tijdens je (eerste) bezoek aan Bangkok

  1. Leer een paar eenvoudige woordjes Thais - Zoals bijvoorbeeld 'dank je wel' of hallo/tot ziens. De Thai waarderen dit vaak enorm. 
  2. Glimlach en benader mensen op een respectvolle manier - Thailand wordt niet voor niets het land van de glimlach genoemd. In Thailand is je stem verheffen echt not done dus probeer altijd netjes en vriendelijk te blijven.
  3. Ga eten bij een van de eettentjes die je langs de straten vind! - Bij voorkeur een met van die foute gekleurde plastic stoeltjes. Ben je een beetje huiverig over de kwaliteit van het eten, kies dan voor de zekerheid voor een drukke gelegenheid, een waar bijvoorbeeld ook veel lokale Thai eten. Het Thaise eten is top en wordt (meestal) vers bereid! Qua kosten betaal je een schijntje in vergelijking met wat je hier betaald voor een avond maaltijd. 
  4. Verken Bangkok in een tuktuk (als je durft :-) - Je kunt je in Bangkok op veel manieren verplaatsen, te voet of bijvoorbeeld per (water) taxi. Wat je tijdens je reis naar Bangkok toch minimaal 1x moet doen is een ritje met de tuktuk. Het is misschien niet het comfortabelste vervoersmiddel óf de gezondste manier van reizen (zeker als je in de rij voor het stoplicht tussen alle uitlaatgassen staat te wachten) maar wel écht een beleving. De tuktuks zigzaggen dwars door het drukke verkeer en brengen je van A naar B via de straten en steegjes van Bangkok. Je beleeft de stad op een unieke manier, de geluiden en geuren die je onderweg ervaart terwijl de warme wind door je haren waait. Je moet wel een beetje durf hebben voor een ritje met de tuktuk in Bangkok maar als je op zoek bent naar wat avontuur? DOEN!

Waar moet je op letten tijdens je (eerste) bezoek aan Bangkok?

  1. Pas op voor oplichters - Oplichters heb je overal, Bangkok is hierin helaas niet anders. Met een beetje gezond verstand kom je al een heel eind maar toch zijn er een aantal veelvoorkomende trucs waar je in Bangkok mee uit moet kijken. Zo wordt er soms een tuktuk aangeboden voor een bizar lage prijs, bijvoorbeeld 20 Baht.. Tenzij je het niet erg vind onderweg een bezoek te brengen aan tal van winkels en toeristenkantoren is het verstandig om vooraf, rustig, te bespreken waar je heen wilt. Hierin is het verstandig goed aan te geven dat je direct naar je eindbestemming wilt zonder stops tussendoor. Wil de chauffeur dit niet, blijf dan kalm en wacht op een andere tuktuk of kies voor een taxi of het openbaar vervoer. Verder komt het ook regelmatig voor dat bij bekende toeristische attracties mensen staan die je aanspreken om te vragen wat je plannen zijn. Deze, veelal vriendelijke, personen vermelden dan terloops dat de attractie die je wilt bezoeken, bijvoorbeeld het Grand Palace, toevallig die dag gesloten is. Uiteraard hebben ze een goed alternatief en brengen ze je graag naar de gratis tuktuk die je daarheen gaat brengen. Advies: Bedankt netjes en loop zelf naar de ingang van de attractie. Je zult zien dat deze gewoon geopend is en je hier tegen het normale tarief je entreeticket kan aanschaffen. 

  2. Kleed je respectvol - Zeker als je een tempel gaat bezoeken, dan dienen schouders en knieën bedekt te zijn, Ondanks de Thai inmiddels wel behoorlijk gewend is aan de kleding van Westerlingen blijft het zo dat het over het algemeen nog steeds erg word gewaardeerd als je je lichaam enigszins bedekt en bijvoorbeeld niet standaard met een ontbloot bovenlijf (voor de mannen) of alleen een bikinitopje rond gaat lopen. Uiteraard is er wel een verschil in waar je je bevind. Ben je op een strandbestemming en ga je lekker een dagje zwemmen dan is badkleding uiteraard prima, maar zorg dat je er op andere plekken wel rekening mee houdt. 

  3. Voorkom dat je (veel) teveel betaald voor je taxirit - Laat de chauffeur altijd op de meter rijden, op die manier weet je zeker dat je  het niet teveel betaald. Weigert de chauffeur dit? Stap dan uit en wacht op een andere taxi dit wel gewoon op de meter wilt rijden. Het is ook verstandig de spits zover mogelijk te mijden én vergeet vooral niet de waardevolle spullen goed bij je te houden, het terugvinden van één van de duizenden taxi's die hier door de stad rijden is nagenoeg onmogelijk dus zorg dat je niets in de taxi achterlaat.

  4. Onderhandel over de prijs als je iets koopt - In veel winkeltjes (afgezien van de grotere shoppingmalls en duurdere speciaalzaken) wordt er van je verwacht dat je afdingt op de prijs. Vind je lastig te bepalen hoe je hiermee moet beginnen probeer dan als eerst 'bod' ongeveer 50% van de gevraagde prijs aan te houden. Kijk hoe de verkoper reageert en probeer vanuit daar samen op een mooi bedrag te komen. Het is hierbij van belang dat je altijd netjes blijft en een goede sfeer behoudt, glimlach en ga mee in het 'spelletje'. De volle prijs betalen, ook al is dit voor onze maatstaven vaak nog heel weinig, zorgt er vaak voor dat je als onwetende toerist wordt bestempeld waar een beetje onderhandelen vaak verwacht wordt aangezien de prijzen hierop zijn afgestemd. Probeer het gewoon, na een aantal keer merk je al wat wel en niet kan en hoe je dat mooie souvenir voor een leuke prijs mee terug kunt nemen naar Nederland. 

Heb je vragen over deze bestemming? Stel ze gerust!

Laat hieronder een reactie achter en we gaan ons best doen ze zo goed mogelijk te beantwoorden :-)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.